חתונה אזרחית

המונחים "חתונה אזרחית" או "נישואים אזרחיים", הינם שגורים בפיהם של ישראלים רבים, לרבות פוליטיקאים, שחלקם רוצים לקדם את האפשרות הזאת, וחלקם (במיוחד הדתיים שבהם) מתנגדים לכך נחרצות. מהי בעצם חתונה אזרחית? הפירוש הפשטני הוא חתונה לא דתית, אך במדינת ישראל הדבר אינו אפשרי, משום שנישואין וגירושין נערכים לפי הדין הדתי שחל על בני הזוג. אז האם יש אפשרות לקיים בישראל נישואין אזרחיים? התשובה היא לא וכן. אם סיבכנו אתכם, אנו מבטיחים להסביר בהרחבה במאמר שלהלן.

נעיר כי מטרת המאמר היא להעניק לכם מידע איכותי והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי אצל עורך דין דיני משפחה.

נישואין וגירושין בישראל:

בישראל, נישואין וגירושין נערכים לפי הדין הדתי שחל על בני הזוג. אם מדובר בבני זוג יהודים, הרי שהם יוכלו להינשא ולהתגרש בפני בית הדין הרבני. מצד שני, אם מדובר בבני זוג מוסלמים, חל עליהם הדין השרעי, ואם הם מבקשים להתגרש, עליהם לפנות לבית הדין השרעי. הכפפת הדין הדתי על דיני הנישואין והגירושין, בעצם יוצרת סיטואציה שבה ישנם אנשים שאינם יכולים להינשא. למשל – בני דתות שונות, כגון יהודי ונוצרייה, אינם יכולים להינשא בישראל, משום שנישואי תערובת הם דבר לא מוכר בדין הדתי (אלא אם כן מתגיירים או מתנצרים).

גם זוגות חד מיניים אינם יכולים להינשא בישראל, משום שדין דתי מונותאיסטי, לא מכיר בנישואין חד מיניים. בנוסף, לעיתים גם יהודים לא יכולים להינשא בישראל לפי דין דתי (למשל – כהן וגרושה).

כל אלו יוצרים לעיתים מקרים שבהם עולה הצורך בנישואין אזרחיים, אך כאמור בישראל אין נישואין אזרחיים. אין שום חוק שמתיר נישואין אזרחיים, ואין כל פרוצדורה שמאפשרת זאת. למרות זאת קיים חריג אחד שכן מאפשר נישואין אזרחים, כאשר אלה נישואין שנערכים במדינה אחרת. נסביר ונרחיב בחלק הבא.

חתונה אזרחית – מה המשמעות?

כפי שתיארנו, אין אפשרות בישראל להינשא בחתונה אזרחית, אך ניתן להינשא במדינה זרה, שמכירה בתקפות הנישואין, ואז לחזור ארצה ולהירשם במשרד הפנים. הדבר שכיח מאוד בשנים האחרונות, כאשר היעד העיקרי הוא קפריסין הקרובה אלינו. ישנם גם ישראלים שנישאים בצ'כיה. עוד יעד הוא קנדה, שמכירה גם בתקפות של נישואין חד מיניים.

לאחר שנישאים במדינה זרה לפי הדינים החלים באותה מדינה, ניתן לגשת בישראל למשרד הפנים ולהירשם כנשואים. אלו בעצם נישואין לכל דבר ועניין. כך גם לגבי זוגות חד מיניים, שיכולים להינשא במדינה זרה, שמכירה בתקפות הנישואין, ואז להירשם בישראל כנשואים. האפשרות לנישואים במדינה זרה, בעצם הוכרה בפסיקה של בית המשפט העליון, שחלה ומכובדת עד ימינו אנו.

גירושין מנישואין אזרחיים:

שאלה שעולה לעיתים תכופות, היא מה הדין אם בני זוג שנישאו במדינה זרה רוצים להתגרש? התשובה בעצם מתחלקת לשניים. אם מדובר בזוג יהודים שהיו יכולים להינשא בישראל (לרבות כהן וגרושה), הרי שאז יש לפנות לבית הדין הרבני, כלומר – הגירושין ייערכו לפי דין תורה ולרוב יינתן גט לחומרא.

מצד שני, אם מדובר בזוג שלא היה יכול להינשא לפי הדין הדתי שחל עליו, אזי יש לפנות לבית המשפט לענייני משפחה, בתביעה שנקראת – תביעה להתרת נישואין. בית המשפט לענייני משפחה, יורה על התרת נישואין לאחר קבלת חוות דעת מבתי הדין הדתיים הרלוונטיים לבני הזוג, שלפיה הם אינם נשואים לפי הדין הדתי. במידה וחוות הדעת מאשרת שהם אינם נשואים לפי הדין הדתי, יינתן פסק דין להתרת הנישואין.

ברית זוגיות לחסרי דת:

בשנת 2010, חוקק בישראל חוק שלכאורה היה יכול לשנות את כל תמונת הנישואין בישראל. החוק נקרא חוק ברית הזוגיות לחסרי דת. עם זאת – כשמו כן הוא, זהו חוק שמאפשר רישום נישואין אזרחי, אצל רשם ייעודי, אך הוא חל רק על חסרי דת (שמספרם בישראל נע בין עשרות למאות אלפים בלבד). זהו לא חוק שניתן לעשות בו שימוש אם בני הזוג שייכים לדתות אחרת. כך שזהו חוק שאומנם מאפשר נישואין אזרחיים, אך הוא חל רק על חסרי דת, ולא על כלל אזרחי ישראל.

לסיכום:

במאמר זה עסקנו בנישואין אזרחיים. הסברנו כיצד ניתן להינשא בנישואין אזרחיים במדינה זרה, ואז להירשם בישראל. כמו כן, הסברנו מה הפרוצדורה כאשר רוצים להתגרש. עוד הסברנו מה הדין לגבי נישואין בישראל, כדי להבין את הבסיס לאפשרות לנישואין אזרחיים.

  • Add Your Comment


דילוג לתוכן